Lokata Facto

Lokata Facto to depozyt o oprocentowaniu od 1 do 1,5% w skali roku i okresie zapadalności od 3 do 60 miesięcy. Jest dostępna całkowicie online, bez konieczności zakładania konta osobistego.  Czy z wysokim oprocentowaniem są związane jakieś haczyki? Sprawdźmy.

Bardzo niskie stopy procentowe oraz rosnące obciążenia sprawiają, że kolejni inwestorzy zagraniczni sprzedają swoje banki w Polsce i wycofują się z naszego rynku. Jednak od czasu do czasu zdarza się odwrotny ruch. Takiego dokonała właśnie włoska instytucja Banca Farmafactoring (BFF), która wprowadziła markę Facto.

Polska jest piątym krajem, w którym BFF Banking Group zbiera depozyty. Lokaty Facto, które mają bardzo konkurencyjne oprocentowanie i zróżnicowany termin zapadalności, zakłada się w całości zdalnie.

Oprocentowanie i warunki

Dokładnie chodzi o lokaty Facto. Dostępne są one w dziewięciu okresach umownych, które trwają od 3 do 60 miesięcy. Ich standardowe oprocentowanie dla klientów indywidualnych waha się od 1,0 do 1,5%. Kapitalizacja następuje w dniu zapadalności.  Poniżej warunki przykładowej rocznej lokaty Facto:

Specyfikacja lokaty

Nazwa banku
BFF Banking Group
Nazwa lokaty
Lokata Facto

Warunki lokaty

Oprocentowanie
1,5%
Okres lokaty
3 lub 6 miesięcy
Minimalna kwota
5000
Maksymalna kwota
12 mln

Dodatkowe informacje

Klient
nowy i obecny
Konto osobiste (ROR)
bez konta
Zerwanie lokaty przez czasem
utrata odsetek

Lokatę Facto założymy wygodnie przez internet. Co więcej, bank nie wymaga od nas otwierania konta osobistego (lokata bez konta).

Jak wygląda oprocentowanie lokat Facto o innych okresach zapadalności?

Najwyższe oprocentowanie (1,5%) ma lokata Facto o okresie zapadalności równym 3 lub 6-miesiącom.

Okres zapadalnościOprocentowanie
3 miesiące 1,5%
6 miesięcy 1,5%
9 miesięcy 1,3%
12 miesięcy 1,3%
18 miesięcy 1,3%
24 miesiące 1,3%
36 miesięcy 1,3%
48 miesięcy 1,0%
60 miesięcy 1,0%
powrót do menu ↑

Jak założyć?

Lokatę Facto zakłada się całkowicie online, gdyż firma nie prowadzi w Polsce obsługi stacjonarnej. Jak to wygląda w praktyce?

Nowi klienci muszą uzyskać dostęp do systemu transakcyjnego.

1Najpierw wypełniają wniosek na stronie banku, w którym podają m.in. dane osobowe i numer telefonu (podlega weryfikacji), załączają zdjęcie albo skan dokumentu tożsamości.
2Następnie wykonują przelew autoryzacyjny z już posiadanego ROR-u w polskim banku (musi to być rachunek indywidualny). Następnie przelewają pieniądze na otrzymany mailem numer konta.
Uwaga! Dane w przelewie weryfikacyjnym muszą się zgadzać z tymi podanymi we wniosku rejestracyjnym.

Stali klienci zawierają umowy z poziomu bankowości internetowej. Minimalna kwota lokaty Facto wynosi 5000 zł. Nie ma limitu maksymalnego ani liczby depozytów.

W przypadku klientów firmowych stawki są ustalane indywidualnie, a próg wejścia wynosi 50.000 zł.

powrót do menu ↑

Kalkulator

Lokata Facto dla nowych klientów w BFF Banking Group to obecnie najlepsza opcja dla tych, którzy chcą dobrze ulokować oszczędności na dłuższe okresy czasu. W poniższej tabeli można zobaczyć ile wyniesie nasz zysk na koniec okresu w przypadku otwarcia lokaty na 6 miesięcy (1,5% w skali roku):

Kwota lokaty [zł]Zysk przed opodatkowaniem [zł]Zysk po opodatkowaniu [zł]
5 00037.530.38
10 0007560.75
20 000150121.5
50 000375303.75
100 000750607.5
200 00015001215
300 00022501822.5
400 00030002430
powrót do menu ↑

Gwarancje

BFF Banking Group działa w Polsce zasadzie jednolitego paszportu europejskiego jako oddział instytucji kredytowej. W związku tym jego depozyty gwarantuje włoski Fundusz Ochrony Depozytów Międzybankowych (FITD, czyli Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi). Tak jak w pozostałych krajach unijnych ochrona obejmuje środki do równowartości 100.000 euro.

Banca Farmafactoring to firma z licencją bankową, która świadczy usługi finansowe (faktoring, zarządzanie wierzytelnościami) na rzeczy jednostek administracji publicznej i ochrony zdrowia.

Co ciekawe jest obecna w Polsce od 2016 r. Wtedy kupiła wszystkie udziały w giełdowej spółce Magellan i wycofała ją z parkietu. Dwa lata później otworzyła w Łodzi centrum operacyjne na Europę Środkową, w którym zatrudniła 160 osób. Na czele polskiego oddziału stoi Krzysztof Kawalec.

Notowana na giełdzie w Mediolanie spółka operuje też w Grecji, Czechach, Słowacji, Chorwacji, Francji, Portugalii, Włoszech, Hiszpanii, Niemczech i Holandii. Jednak produkty depozytowe oferuje w ostatnich czterech. Polska jest pierwszym krajem, z którego BFF Banking Group zbiera depozyty w walucie innej niż euro.

powrót do menu ↑

Czy warto?

BFF Banking Group z przytupem wchodzi na polski rynek depozytowy. Oferuje szeroki wybór lokat ze zróżnicowanym terminem zapadalności i lepszymi na ten moment stawkami dla depozytów o dłuższych okresach zapadalności bez dodatkowych warunków.

Lokata Facto należy do wyżej oprocentowanych lokat “bez zakładania konta” także w naszym rankingu najlepszych lokat.

Do tego by założyć lokatę Facto, nie trzeba otwierać w banku konta osobistego. Można ją szybko założyć online w kilka minut przez dowolne urządzenie (komputer, smartfon) podłączone do internetu.

Gwarancje bankowe są udzielane przez włoski Fundusz Ochrony Depozytów Międzybankowych (FITD, czyli Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi). Tak jak w pozostałych krajach unijnych ochrona obejmuje środki na lokatach do równowartości 100.000 euro.

Natomiast wadą jest fakt, że minimalna kwota lokaty to 5000 zł. Druga kwestia to długi czas oczekiwania na zwrot środków wycofanych przed terminem. W arkuszu informacyjnym lokaty Facto  mamy następujący zapis:

“zerwanie przed upływem okresu umownego skutkuje zwrotem środków pieniężnych zgromadzonych na Lokacie na Rachunek Depozytowy po 35 dniach od złożenia dyspozycji zerwania lokaty Facto lub po 30 dniach od odstąpienia od Umowy lokaty Facto”…

Wynika z tego, że w razie nagłej konieczności, gdy klient potrzebuje zdeponowanych środków na lokacie natychmiast (i zerwie ją przed czasem), na pieniądze poczeka kilka tygodni.

Lokata Facto

1-1,6% | od 5 000 zł | 3-60 miesięcy

7.5 Ocena Łączna
18 opinie
Lokata Facto

9Ocena Redakcji
Ocena lokaty
9
6Ocena Użytkowników
Ocena lokaty
6
ZALETY
  • Brak wymogu założenia konta osobistego
  • Możliwość założenia lokaty przez internet
WADY
  • Minimalna kwota lokaty 5000 zł
Dodaj swoją opinie  |  Zobacz opinie i komentarze

29 opinii
Zobacz wszystkie Najbardziej pomocne Najwyższe oceny Najniższe oceny Dodaj swoją opinie
  1. Odpowiedz
    michałek 14 Lipiec 2020 20:22
    Ocena lokaty
    100

    Lokata najlepsza na rynku od 7 lipca oprocentowanie co prawda wynosi już 1,6 % założyłem dwie lokaty na rok. Czy ktoś zauważył, że przy zakładaniu zysk z lokaty jaki się osiągnie podawany jest bez podatku?

    + ZALETY: Dobre oprocentowanie Gwarancje włoskiego funduszu gwarancyjnego
    - WADY: Brak
    Pomocne(15) Niepomocne(0)Już zagłosowałeś wcześniej na ten komentarz
  2. Odpowiedz
    Robert 31 Maj 2020 18:48
    Ocena lokaty
    60

    Całkiem niezła lokata. Zmienić zasady weryfikacji i zmniejszyć ilość wymaganych danych przy rejestracji i było by super.

    + ZALETY: - oprocentowanie - brak dodatkowych rachunków
    - WADY: - długi okres oczekiwania na środki po wcześniejszym zerwaniu lokaty - weryfikacja tylko na podstawie konta którego jest się jedynym właścicielem
    Pomocne(22) Niepomocne(0)Już zagłosowałeś wcześniej na ten komentarz
  3. Odpowiedz
    Wieslaw 19 Maj 2020 11:35
    Ocena lokaty
    60

    Jak jest z kilkoma lokatami? Czy wystarczy mieć jeden rachunek depozytowy, z którego możemy założyć kilka lokat? Czy każda lokata musieć swój rachunek depozytowy.

    + ZALETY: Dobre oprocentowanie
    - WADY: Tylko internetowo, nie ma siedziby.
    Pomocne(19) Niepomocne(6)Już zagłosowałeś wcześniej na ten komentarz
  4. Odpowiedz
    Andrzej 29 Kwiecień 2020 21:34

    Czy ktoś zakładał ostatnio lokatę. W ciągu ilu dni konto jest w pełni aktywne?

  5. Odpowiedz
    Endru 28 Kwiecień 2020 11:26

    Depozyty klientów Banca Farmafactoring są objęte włoskimi gwarancjami- i to wszystko. Chciałbym znać szczegóły dotyczące procedury zwrotu środków gwarantowanych, ponieważ polskim klientom lokującym oszczędności we włoskim banku, taka informacja się należy.
    Ten zapis nie potwierdza, ani nie zaprzecza, że w przypadku bankructwa włoskiego, niemieckiego, francuskiego czy jakiegokolwiek zagranicznego banku, klienci musieli jechać za granicę po odbiór pieniędzy.

  6. Odpowiedz
    zdzislaw 22 Kwiecień 2020 11:09
    Ocena lokaty
    10

    W przypadku zerwania lokaty trzeba czekać 35 dni na zwrot środków.Jest to fakt który praktycznie powinien eliminować ta firmę z obrotu finansowego.Jest to działanie nie zgodne z polskim prawem a sprawa zajął się już Rzecznik Finansowy.

    + ZALETY: Oprocentowanie
    - WADY: Dyskwalifikacja z powodu zwrotu środków w przypadku zerwania lokaty po 35 dniach!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Pomocne(44) Niepomocne(9)Już zagłosowałeś wcześniej na ten komentarz
  7. Odpowiedz
    grigorij 14 Kwiecień 2020 16:18
    Ocena lokaty
    10

    Lokata może dobrze oprocentowana .Ale jak zerwiesz przed terminem to czas oczekiwania na zamknięcie lokaty to 35 dni . Czyli ty nie masz pieniędzy jeszcze długo po zamknięciu .

    + ZALETY: Tylko oprocentowanie.
    - WADY: Jak zerwiesz przed terminem to czekasz 35 dni na zwrot pieniędzy .???????????
    Pomocne(20) Niepomocne(4)Już zagłosowałeś wcześniej na ten komentarz
  8. Odpowiedz
    Pikador 23 Marzec 2020 11:54
    Ocena lokaty
    10

    Zerwanie lokaty powoduje blokadę środków na 35 dni. Wyobraźcie sobie coś takiego w razie nagłej potrzeby, np. w obecnej sytuacji pandemii. Macie oszczędności i nie możecie nic z nimi zrobić bo bank je zablokował. Według Rzecznika Finansowego ten zapis w umowie narusza zarówno Kodeks Cywilny jak i Prawo bankowe. I co z tego – żeby to wyegzekwować trzeba toczyć batalię sądową. Zbadałem sprawę – jest to jedyny bank w Polsce który stosuje taki “myk”, bazując na słynnej zasadzie z “Misia”: “nie oddamy panu pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi – przecież tutaj za drzwiami jest karteczka że nie odpowiadamy – trzeba było czytać.” Szczególnie dużo szczęścia życzę tym którzy założyli lokatę na dłuższy okres i na wyższą kwotę. BFF to włoski bank, co gorsza z Lombardii, a w kontekście tego co się tam dzieje może być różnie. Odzyskiwanie pieniędzy poprzez jakiś zagraniczny fundusz gwarancyjny to mało ciekawa perspektywa. Skoro ktoś wpadł na pomysł aby blokować pieniądze już teraz to naturalnie rodzi się pytanie o kondycję finansową tego banku. Robi się jeszcze bardziej ciepło, kiedy na ich stronie www klikniemy w “Kim jesteśmy” i przeczytami: “Europejski lider w dziedzinie zarządzania należnościami”. Ani słowa o bankowości, ani słowa o kredytach, jedyna działalność bankowa to lokata. Czy to w ogóle bank czy “getback”? Ja założyłem lokatę nie będąc świadomym tego bezczelnego zapisu, dlatego chciałbym uświadomić tych którzy o tym nie wiedzą.
    P.S. Rozważam jednak podjęcie kroków na drodze prawnej korzystając z formy pozwu zbiorowego, a w związku ze słabnącą złotówką w przypadku wygrania procesu można liczyć na stosowną rekompensatę. Jeśli ktoś myśli podobnie: cover3(at)poczta.onet.pl

    Pomocne(98) Niepomocne(11)Już zagłosowałeś wcześniej na ten komentarz
  9. Odpowiedz
    Joanna 20 Marzec 2020 09:08
    Ocena lokaty
    50

    Mam 5-letnią lokatę, ale nie wiem czy jej nie zerwać. Oprocentowanie niby stałe, ale we Włoszech może dojść do ogromnej recesji, gdy pandemii nie uda się szybko opanować. Jeśli wszyskie spółki i banki miałyby kłopoty to czy fundusz gwarancyjny byłby nadal w stanie wypłacać depozyty? Wydaje mi się, że taki fundusz może wypełnić swoje zadanie tylko w “normalności”, gdy tylko jeden bank jest zagrożony.

    Czy ktoś już zrywał lokatę? Jak wyglądał proces?

    + ZALETY: oprocentowanie
    - WADY: niepewność co do kondycji spółki
    Pomocne(47) Niepomocne(4)Już zagłosowałeś wcześniej na ten komentarz
    • Odpowiedz
      adam 22 Marzec 2020 00:26

      jak masz do 100000 euro to raczej bezpiecznie, nie możesz zakładać że wszystko będzie upadać, włosi są w strefie euro i to ich trochę chroni, podobną sytuację mieli grecy i pomimo wielkiej paniki żaden bank tam nie upadł, wydaje mi się że upadłość banków to ostateczność to by mogło podważyć zaufanie włochów do banków, a przecież nikomu na tym nie zależy, jednak twoim problemem wydaje mi się nie jest upadłość włoskiego banku bo to mu raczej nie grozi ale, że zawarłaś tą lokatę na 5 lat, gdzie już obecnie mamy inflację 4,5 %, a pewnie za pół roku będzie jeszcze wyższa, wydaje mi się, że teraz trzymanie na dłuższy okres gotówki po prostu mija się z celem ponieważ za dużo stracisz. Ma mam tam lokatę na rok i nie będę jej zrywał,.

  10. Odpowiedz
    kuba13 9 Marzec 2020 17:21

    Czy ktoś zwócił uwagę na ten zapis wniosku ? “Bank akceptuje wyłącznie Przelew Aktywacyjny z rachunku bankowego, który nie został otwarty przez Internet albo z wykorzystaniem innych środków porozumiewania się na odległość.” Albo czegość nie doczytałem/nie zrozumiałem albo to oznacza, że znaczna część chętnych na tę lokatę się nie załapie. Chyba, że poświadczą nieprawdę. Jakie możliwośći ma bank co by to zweryfikować.

  11. Odpowiedz
    basik 51 6 Marzec 2020 16:07

    basik 51

    A co z odnawialnością lokat , czy jeśli zaznaczymy ,aby po okresie lokaty bank przekazał pieniądze na konto, z którego wpłacaliśmy ? Czy zaproponują nam inne oprocentowanie i pozostawienie środków u nich ? czy coś innego?

  12. Odpowiedz
    ww 13 Luty 2020 18:55

    Skomplikowany i kilkudniowy proces. Wielopoziomowe weryfikacja – jakbym milion od nich pożyczył.A tylko daje im do dyspozycji swoje pieniądze …

    • Odpowiedz
      Wenflon 23 Luty 2020 12:14

      Nie przesadzajcie. Lokatę w Facto można założyć sprawnie, to akurat że mają dobra weryfikację to dla mnie plus. W dzisiejszych czasach lepiej by wszystko było bezpieczne.

      Dla mnie najważniejsze jest to , że lokaty facto mają zdecydowanie najwyższe oprocentowanie jeśli chodzi o lokaty na dłuższe okresy (od poł roku w gorę). Resztę banków zostawiają zdecydowanie w tyle.

    • Odpowiedz
      Paweł 22 Luty 2020 18:23

      Sam widzisz i możesz to potwierdzić. Czułem się jak złodziej, lokata w dzień w inbankpolska, chociaż ciekawa opcja i wyższy procent w facto.

  13. Odpowiedz
    Paweł 11 Luty 2020 19:41

    Co do Idea Banku ostrzegam, nie zakładasz konta, ale mają jakieś trudności(poczytajcie w prasie). Ja czekałem 4 dni na decyzje co do lokaty i się zdenerwowałem – cisza. Zadzwoniłem i mówię dziękuje proszę usunąć moje nazwijmy dane i “konto” którego nie ma, a Pan ok nie ma problemu, ale 30 dni to potrwa – moje dane tam będą mija kilka dni nadal mam konto uważam, że to coś nie tak nie doszło do podpisania umowy, a moje dane jeszcze i konto 30 dni będą widniały u nich. Podejście do klienta tragedia. Odradzam inne banki nie maja problemow z klientem – idea dla mnie tragedia.

    • Odpowiedz
      ADAM 30 Kwiecień 2020 10:56

      głupoty piszesz. Miałem w Idea bank lokaty dwie bezproblemowo

    • Odpowiedz
      dar 16 Luty 2020 17:13

      100% racji
      byłem w oddziale Idea Banku, tragedia nie potrafili załatwić sprawy z lokatą, telefony do centrali i kazali czekać ok. 2 tygodni

    • Odpowiedz
      wenflon 11 Luty 2020 22:36

      No ale to jest wątek o lokatach facto , a nie o idea banku.

      Napisz może coś o lokatach fakto? Zakładałeś w tutaj już jakieś lokaty? Jakie masz opinie?

      • Odpowiedz
        Paweł 22 Luty 2020 18:28

        Rozumiem zastanawiałem się nad tą oferta ciekawa opcja u nich, ale wybrałem inbanpolska. Pewnie za rok wybiorę Facto. Martwi, że musimy szukać po zagranicznych bankach Polskie nie szanują widać klienta, albo nowym musisz zostać klientem i kwoty śmieszne na lokacie, albo sam sobie szukaj(takie podejście banku). analizując sytuacje w Polsce(rośnie inflacja) i na dodatek podatek nadal tzw. Belki lokaty to masakra

        • Wenflon 23 Luty 2020 12:10

          A możesz mi wytłumaczyć czemu w Inbank polska? Przecież tam maja oprocentowanie dużo niższe niż lokat Facto np.:

          1. Lokata na rok:
          Lokata Facto: 2,85%
          Lokata w Inbanku: 2,2%

          2. Lokata na 2 lata:
          Facto: 2,85%
          InBank: 2,3%

          I tak dalej, lokaty inbank na wszystkie okresy maja niższe oprocentowanie niż lokaty Facto. Więc wytłumacz mi dlaczego wybrałeś inbank – przecież tam realnie tracisz ponad 0,5%.

  14. Odpowiedz
    Klient 3 Luty 2020 22:49
    Ocena lokaty
    100

    Ten facto bank ma tylko dobre lokaty długoterminowe od 1 roku wzwyż. Tu lokaty facto to nr 1 na rynku aktualnie.

    np. lokaty roczne i 2-letnie mają oprocentowanie 2,85% – to aż o 0,85 pp. więcej niż np. lokata na nowe środki w Getinie (tylko 2% na 12 mies.).

    Słabo za to wypada lokata 3-miesięczna z oprocentowaniem 2,0% w skali roku. To już więcej bo 3% daje na lokatach Getin (lokata mobilna) czy Idea Bank (lokata happy). Jest tez super konto oszczędnościowe 3% do 30000 zł w Pekao SA z premią 200 zł – ale tutaj trzeba jeszcze założyć konto osobiste.

    Tak więc podsumowując moje opinie o lokatach facto i ich oprocentowaniu:
    – lokata 2% na 3-miesiące – słabiutko, można znaleźć dużo ciekawszych ofert
    – lokata 2,5% na 6-miesięcy – już lepiej, ale można znaleźć podobne oferty
    – lokata 2,85% na rok – super oprocentowanie, najlepsze na rynku
    – lokata 2,85% na 2 lata – j. w.
    – lokata 3% na 3 lata – jescze lepsze oprocentowanie, znowu top1
    – lokata 4% na 5 lat – oprocentowanie najwyższe na rynku, tylko pytanie kto na taki długi okres zakłada lokaty (na pewno nie ja :))) to chyba tak tylko na potrzeby przebicia się w reklamach

    + ZALETY: wysokie oprocentowanie lokat - szczególnie podoba mi się lokata 2,85% na rok
    - WADY: słabe oprocentowanie lokaty na 3 miesiące tylko 2% - tutaj się popisali
    Pomocne(31) Niepomocne(9)Już zagłosowałeś wcześniej na ten komentarz
  15. Odpowiedz
    melblu 3 Luty 2020 19:16

    Jakiś maksymalny limit dla pojedynczej lokaty jest tutaj czy nie?
    Na swojej stronie piszą:
    “Brak górnego limitu pojedynczej lokaty”

    • Odpowiedz
      Ania - Tanie-Konto.pl 3 Luty 2020 19:21

      Dla pojedynczej lokaty niby nie ma limitu, za to łącznie nie można mieć więcej u nich na lokatach niż 12 mln zł. Tak więc jeśli chcesz założyć tylko jedną lokatę facto to może ona być na maks. 12 milionów 🙂 Taki dokładnie jest zapis w tabeli oprocentowania:

      Maksymalna kwota Lokat Facto prowadzonych jednocześnie dla Klienta nie może przekroczyć kwoty 12 000 000 złotych.

  16. Odpowiedz
    Wojteck 3 Luty 2020 18:58
    Ocena lokaty
    100

    Jak jest z gwarancjami bankowymi tych lokat Facto?
    Czy tak jak w innych bankach do 100 000 euro?

    Szukam najwyżej oprocentowanej lokat na 1 rok i po moich poszukiwaniach wyszło, że lokata roczna Facto (2,85% w skali roku) ma najwyższe oprocentowanie, inne banki już daleko w tyle (ponad 0,5% różnicy)

    + ZALETY: bez ror, nie trzeba zakładać standardowego konta osobistego - tylko darmowy rachunek techniczny fajne oprocentowanie
    Pomocne(18) Niepomocne(0)Już zagłosowałeś wcześniej na ten komentarz
    • Odpowiedz
      Igor 3 Luty 2020 21:54

      Lokaty w Facto gwarantuje włoski Fundusz Ochrony Depozytów Międzybankowych jest to odpowiednik polskiego Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. Wartość gwarancji jest taka sama tj 100 000 euro, czyli ok. 430 000 zł.
      Czyli de facto możesz spać spokojnie 🙂 oczywiście jeśli tam ulokujesz nie więcej niż te 430 000 zł (bo w razie bankructwa odzyskujesz pieniądze tylko do wysokości gwarancji).

      • Odpowiedz
        Dociekliwy 7 Luty 2020 13:08

        Jeszcze trochę więcej informacji o gwarancjach lokat fakto z ich arkusza informacyjnego dla deponentów:

        (1)System odpowiedzialny za ochronę depozytów.
        Bank jako oddział instytucji kredytowej (włoskiego banku) jest objęty włoskim systemem gwarantowania depozytów. Bank jest częścią instytucjonalnego systemu ochrony oficjalnie uznawanego za system gwarancji depozytów. Oznacza to, że wszystkie instytucje należące do tego systemu wspierają się wzajemnie, aby uniknąć niewypłacalności. W przypadku niewypłacalności Banku, Pani/Pana depozyty zostaną spłacone do kwoty 100 000 euro.

        (2) Ogólny zakres ochrony.
        Jeżeli depozyt jest nierozporządzalny, ponieważ instytucja kredytowa nie jest w stanie wywiązać się ze swoich zobowiązań finansowych, deponenci otrzymują zwrot w ramach systemu gwarancji depozytów.

        (3) Zwrot jest ograniczony do 100 000 euro na instytucję kredytową.
        Oznacza to, że wszystkie depozyty w tej samej instytucji kredytowej są sumowane w celu ustalenia poziomu pokrycia. Jeśli na przykład deponent posiada rachunek w wysokości 90 000 euro i lokatę terminową w wysokości 20 000 euro, zostanie mu zwrócona tylko kwota 100 000 euro.

  17. Odpowiedz
    wenflon 1 Luty 2020 19:03

    Jak jest w przypadku zerwania tej lokaty przed czasem?
    Tracimy odsetki czy są doliczane (tak jak w lokacie happy idea banku?)

    • Odpowiedz
      Ania - Tanie-Konto.pl 3 Luty 2020 19:17

      Tracisz odsetki jak zerwiesz lokatę, w tabeli oprocentowania jest taki zapis:

      W przypadku złożenia Dyspozycji odstąpienia od Umowy lub Umowy Lokaty Facto albo
      wypowiedzenia Umowy lub Umowy Lokaty Facto przed upływem Okresu Lokaty, Klient nie
      otrzymuje Oprocentowania.

    Dodaj swoją opinie

    Twoja całkowita ocena

     

    Porównaj wybrane konta
    • Porównywarka lokat (0)
    • Porównywarka kont osobistych (0)
    • (0)
    Porównaj Teraz
    0